2014. június 16., hétfő

"Könyvtárbusz Projekt" és sikeres menedzsment 2.

Az új mobil könyvtár érkezését népszerűsítő kezdeményezések egyike volt a könyvtárbusz külső megjelenésének tervezére való pályázati lehetőség. A részvétel feltételei között szerepelt a kizárólag saját eredeti szerzői alkotás kritériuma, valamint a könyvtár méreteihez igazított látványtervekről egy oldal terjedelmű leírás készítése. Az ötleteket e-mailben 2012. november 30-a éjfélig lehetett beküldeni.[1] Az első három helyezett ötezer, 15 ezer és 30 ezer forint értékű könyvajándékot vehetett át. Összesen 3236 szavazat érkezett az intézmény honlapjára és Facebook oldalára.
Az új busz tervezésekor igyekeztek figyelembe venni a helyiek igényeit, javaslatait, ennek eredményeként az első számú buszhoz képest 2-es számú Könyvtárbusz feltűnő, színes arculatot kapott. Az új könyvtárbuszban külön olvasó sarkot kialakítottak, és a nyergesvontató belső terét színek falak teszik barátságossá. Az olvasó általt észlelt igényekre folyamatosan reagálása is hozzásegít az elégettséghez, ezért az állomány folyamatosan frissül, hiszen akadt olyan lakos, aki az egyesszámú könyvtárbusz bizonyos témájú állományát elolvasta.

A Kossuth Rádió A hely 2014 márciusában készített műsorában két részletben hallhattunk a projekt előzményeiről, valamint a könyvtárbuszt elkísérve egy útjára megismerhettük a gyakorlatban az ellátás menetét, és a helyiek is megszólalhattak. Az igazgatónő Szabolcsiné Orosz Hajnalka kiemelte, hogy a busz külső megjelenését illetően számára fontos volt, hogy már kívülről látszon az üzenet: a tudás, információ, gondolat, művészet” feliratoktól színes a busz külseje.[2]

További népszerűsítő program egyike a Könyvtárbusz, ami mindent visz Facebook oldalon meghirdetett ”Az én könyvtárbuszom” rajzpályázat. A választott technikával készített beérkezett képeket értékelték, és a nyertesek neveit a második számú könyvtárbusz átadásakor hozták nyilvánosságra. A három legjobban sikerült rajz a Facebook oldalra is felkerült, valamint  megtekinthetők voltak a könyvtárbuszokon.[3]

A bibliobuszokon kézműves foglalkozásokat is tartanak a kisgyermekek számára, pl. katicabogár készítés, valamint lehetőségük van az adott település lakói számára előre összeállított programok közül választani, akár Mikulás ünnepséget is. A lelkes munkatársaknak köszönhetően az érettségi megszerzéséhez szükséges segítő könyveket és anyagokat is biztosítottak egy helyi fiatal számára.




[1] Csorba Győző Könyvtár: Pályázat: Új határidő a Könyvtárbusz No2. külső designjának megtervezésére http://www.baralib.hu/cikkek/palyazat-uj-hatarido-konyvtarbusz-no2-kulso-designjanak-megtervezesere 2010. 10. 16. (letöltés dátuma: 2014. 05. 31.)
[3] “Könyvtárbusz, ami mindent visz” Az én könyvtárbuszom – rajzpályázat 2014. 02. 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése