2014. június 16., hétfő

"Könyvtárbusz Projekt" és sikeres menedzsment 1.

Mozgókönyvtári ellátás
A mai könyvtári terminológiában mozgókönyvtár, olyan könyvtárt jelent, amely „esetenként valamely közkönyvtár részlege, amely különlegesen felszerelt szállítóeszközöket használ annak érdekében, hogy közvetlenül juttathasson el dokumentumokat és szolgáltatásokat a használókhoz, a könyvtár épületében való hozzáférés alternatívájaként”[1] A könyvtárbuszos szolgáltatások azonban nem azonos körülmények között működnek, ezért érdemes egyenként vizsgálni a környezetet, a szolgáltatásokat.[2]


Könyvtárbusz Projekt
A Könyvtárbusz Projekt a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár által indított kezdeményezés, melynek célja a teljes könyvtári lefedettség” megvalósítása Baranya megyében. Az egyes települések segítői az úgynevezett kontaktszemélyek, akivel közvetlen kapcsolatot tart a könyvtár a busz településre érkezéséig. A kontaktszemély gyűjti össze a visszahozott dokumentumokat, és továbbítja a könyvtárosnak a felmerülő kéréseket is.
A könyvtár 2008-ban a TIOP keretében a „Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – Tudásdepó-Expressz” pályázat sikertelen próbálkozásnak bizonyult az intézmény részéről, amit azonban egy évvel később nyertessé nyilvánítottak.
A könyvtárbusz beszerzésére 2009-ben a kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű csoportok ellátása érdekében című – TIOP-1.2.3-08/1-2008-0021 – pályázaton a Csorba Győző Megyei Könyvtár közel 100 millió forint támogatást nyert az Európai Unió és a Magyar Állam által. Kezdetét vehetette az 1-es számú Könyvtárbusz kivitelezése. 2013 nyarán a Csorba Győző Könyvtár megpályázta a TIOP 1.2.3 -11/1-2012-0461 számú, Könyvtári szolgáltatást végző gépjármű szállítása és üzembe helyezésecímű közbeszerzési eljárást, mely a tavalyi év augusztusában sikerrel zárult. 2014. március 27-én üzembe helyzezték a 2-es számú Könyvtárbuszt, és ezzel megvalósulhatott a megye 100 %-os könyvtári ellátása.

Márkamenedzsment tekintetében a könyvtár igyekszik kihasználni a lehetőségeket. A buszokon dolgozó munkatársak egyenruhát viselnek, letisztult, ugyanakkor figyelemfelkeltő “Baranyai Könyvtárellátás” színes feliratú fekete pólót, egy könyv lapjai közül leselkedő zöldbéka logóval ellátva. A buszokon szerepel a projekt “szlogenje”: Könyvtárbusz, ami mindent visz.
A könyvtár honlapján elérhető a Könyvtárbuszok által látogatott települések listája, és a vonatkozó aktuális havi menetrend. Az oldal folyamatosan frissül, a soron következő látogatási időpontokról ugyanakkor az egyes megállókhelyeken is helyeznek el tájékoztatókat. A weboldalon a könyvtárbusz projekttel kapcsolatosan megjelent cikkek, tanulmányok, vélemények gyűjteményi is elérhetők, a hírekről, aktuálitásokról a könyvtárbusz facebook oldalára irányítva tájékozódhatunk.
A Könyvtárbusz, ami mindent visz facebook oldalán megtekinthető a könyvtár és könyvtárbusz projektet bemutató videó is, és folyamatosan ismertetnek képeket posztolva az egyes gyerekfoglalkozásokról.




[1] POGÁNYNÉ Dr. Rózsa Gabriella: Samuel Brown és „itinearing library”-ja                  http://www.bdtf.hu/btk/Hatrsvok%20a%20BTK%20ves%20kiadvnya/TANULM%C3%81NYOK%202009_10/Poganyn%C3%A9%20Samuel%20Brown%20%C3%A9s%20%E2%80%9Eitinerating%20library%E2%80%9D-ja.pdf 211. old. (letöltés dátuma: 2014. 05 31.)
[2] TÓTH Máté: Könyvtárbusz-szolgáltatások Magyarországon In: Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2012. (21. évf.) 2. sz. 26. old.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése