2014. január 14., kedd

Mik azok a mozgókönyvtárak?


A mozgókönyvtárak célja a könyvtárral nem rendelkező településeken élők számára különböző közlekedési "eszközökkel" a könyvtári dokumentumok hozzáférhetővé tétele érdekében. Mai értelemben az elsődleges könyvtári funkciók mellett, a könyvhöz való hozzáférésen túl, a mindennapi igények, az információszolgáltatás árnyalt, sokrétű lehetőségeit igyekszik kielégíteni.




Modern meghatározásának alapja az esélyegyenlőség értelmében született, miszerint a hazai mozgó könyvtárakra vonatkozóan: Az esélyegyenlőség érdekében az 1999-es könyvtári törvények értelmében az ország bármely pontján élő állampolgárnak joga van a számára szükséges információ és dokumentum eléréséhez.



A mozgókönyvtárak múltja évtizedekre nyúlik vissza, miközben célja nem változott. A dokumentumok felhasználókhoz való eljuttatásának módja viszont rendkívül színes képet mutat, ugyanis a megközelítés történhet: lovon, szamáron, elefánton, tevén, hajón, biciklin, buszon és villamoson.

Kialakulás történet

Nemzetközi helyzet

A világ első mozgókönyvtára 1905-ben indult útjára az Egyesült Államokban. Egy kétlovas szekéren 2560 kötet volt elhelyezve; a szekeret a könyvtáros hajtotta, megállt a környéken lakófarmerek házánál, és térítés nélkül kölcsönzött nekik az állományból.
A Skandináv országokat tekintve 1913-ban, Helsinki utcáin indult útnak az első könyvekkel megrakott lovas szekér.
A modernkori mozgókönyvtári megjelenés ismérve, hogy a számos formában biztosítja a szolgáltatás elérését. Bizonyos területeken az adott vidék legjellemzőbb állatai segítségével juttatják el a könyveket a felhasználókhoz.

Kenyában a közkedvelt Camel Mobil Library által (lásd fent 1. kép) biztosítják a szolgáltatást. Egyes területeken elefántok, szamarak, lovak teremtik meg a mobil könyvtárak lehetőségétA mozgókönyvtári ellátás esetenként kedvcsinálóként, akár könyvtárba csalogatás céljából is megjelenhet. Az egyes megvalósulások eltérő, megfelelő elnevezései is megjelennek, úgymint biblioburro, bibliocikli, bibliobusz.

A mobilkönytári szolgáltatást gyermekeknek bemutató könyv is elérhető már. A könyv és a bemutató videó témája a szamárháton érkező könyvtár.




Hazai helyzet

A mai könyvtári terminológiában mozgókönyvtár, olyan könyvtárt jelent, amely „esetenként valamely közkönyvtár részlege, amely különlegesen felszerelt szállítóeszközöket használ annak érdekében, hogy közvetlenül juttathasson el dokumentumokat és szolgáltatásokat a használókhoz, a könyvtár épületében való hozzáférés alternatívájaként”[1] Fehér Miklós meghatározása szerint a mozgókönyvtári ellátás lényege, hogy egy szolgáltató könyvtár egy másik településen könyvtári ellátást biztosít. Az ellátás tehát ’mozog’, hiszen egyik településről a másikra vándorol.[2] „Összegezve, a bibliobusz a mozgókönyvtári ellátás egyik formáját jelenti.”[3]

A hazai mobil könyvtári szolgáltatásra jellemző, hogy fontosságát elismerve tettek lépéseket annak érdekében, hogy minél több kistelepülésen élő számára nyújtsanak segítséget a kultúrához való jog elérésében. A mozgókönyvtárakhoz kapcsolódó szakirodalom egyik jelentékeny szerzője Tóth Máté, aki a Könyvtárbusz-szolgáltatások Magyarországon című tanulmányában N. Kósa Judit 2003-as cikkére alapozva összegyűjtötte a hazai mozgókönyvtár történetének szakaszait. 
Ennek értelmében három szakaszra bontható a mozgókönyvtárak hazai megjelenése.
    „Az első igen rövid és szükség által vezérelt időszak a II. világháború pusztításai utáni évekre tehető. Ekkor a világégés nyomán több fiókkönyvtár is megsemmisült, így csak mobil könyvtári egységekkel, könyvtárvillamosokkal lehetett pótolni a kieső szolgáltatást.(N. Kósa 2003)
      A második időszak az 1970-1980-as évek, amikor is több településen is (Pécsett, Érden, Cegléden) buszokkal oldották meg a környező településeken élők könyvtári ellátását.(Fehér 2002, Tóth 2006)
    A harmadik időszak kezdete 2004, amikor a KSZR finanszírozási és jogi lehetőségeit kihasználva indulhattak meg az első modern járművek. Először az Edelényi, majd az Encsi kistérségben, végül 2010-ben – az európai uniós fejlesztési pénzek felhasználásával – Pécs környékén indulhatott meg újra a bibliobuszos ellátás.”[4]

Magyarországon az első mozgókönyvtár Budapesten indult el. 1945-ben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár indította útnak első két villamoskönyvtárat. 
A fővárosban 1973-ban állt szolgálatba az első könyvtárbusz, majd ezt követte 1974-ben az első vidéki mozgókönyvtár Pécsett. A következő években számos új buszt avattak még Budapesten, Kaposváron, Székesfehérváron, Érden, Győrben és Cegléden. 


A hetvenes-nyolcvanas évek hazai könyvtárbuszai nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Rengeteg volt a meghibásodás miatti leállás, kimaradás. A működő buszok télen hidegek, nyáron pedig elviselhetetlenül melegek voltak. A megfelelő állományok sem voltak adottak. Mindezek eredménye az lett, hogy a kezdeti fellendülést követően szinte azonnal elkezdődött a mozgókönyvtár mint szolgáltatási forma hanyatlása.


[1] POGÁNYNÉ Dr. Rózsa Gabriella: Samuel Brown és „itinearing library”-ja http://www.bdtf.hu/btk/Hatrsvok%20a%20BTK%20ves%20kiadvnya/TANULM%C3%81NYOK%202009_10/Poganyn%C3%A9%20Samuel%20Brown%20%C3%A9s%20%E2%80%9Eitinerating%20library%E2%80%9D-ja.pdf 211. old. (letöltés dátuma: 2014. 03. 25.)
[2] POGÁNYNÉ Dr. Rózsa Gabriella: Samuel Brown és „itinearing library”-ja http://www.bdtf.hu/btk/Hatrsvok%20a%20BTK%20ves%20kiadvnya/TANULM%C3%81NYOK%202009_10/Poganyn%C3%A9%20Samuel%20Brown%20%C3%A9s%20%E2%80%9Eitinerating%20library%E2%80%9D-ja.pdf 211. old. (letöltés dátuma: 2014. 03. 25.)
[3] CSEKŐ Ildikó: „A KSZR tehát könyvtár és az önkormányzatok megállapodásán alapul” – Interjú Fehér Miklóssal, a Könyvtári Intézet munkatársával. In: Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2009. (18. évf.) 2. sz. 9. old.

[4] TÓTH Máté: Könyvtárbusz-szolgáltatások Magyarországon. In: Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2012. (21. évf.) 2. sz. 26. old. 


További források: innen és innen

Képek forrásai: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése